BAM
Gudenåløbet 2021

Gudenåløbet 2021 er aflyst - 
vi glæder os til at se jer i 2022!
Cafèen tilbyder

                                                                                                                           

     Se ugens

MANDAGS- OG ONSDAGSMENU

Vejret i Bjerringbro

dmi

Bjerringbro

Platinsponsorer
Guldsponsorer
Træning

Mandag 

kl. 8.30 & 17:30

Onsdag
kl. 18:00 

Torsdag kl. 17:30

Lørdag  kl. 09:00

Start fra Hallen    

Løberuter onsdag

BAM på Facebook
BAM   
GUDENÅLØBET
Sikkerhed!
  

Brug gule veste/jakker og gerne med reflexbånd!

HUSK! Overhold færdselsreglerne!

-----------------------

JAGT - DATOER:

pt. intet oplyst

Vejledning om færdsel i skov.

 
 

Om klubben

BAM 50 år


01-06-2021 Løbeklubben begyndte med atletikken 


Løbeklubben Bjerringbro Atletik og Motion fylder den 3. juni 50 år. Det begyndte med atletikken og blev siden til en ren løbeklub, der på et tidspunkt rundede 400 medlemmer. Mød Hans Jensen og Palle Winther, der har stået i spidsen for klubben i næsten 40 år tilsammen. 

Bjerringbro: Det begyndte med atletik og 20-30 medlemmer for løbeklubben Bjerringbro Atletik & Motion. Klubben – i daglig tale kaldet BAM - runder den 3. juni 50 år som forening – dog er navnet og på sin vis hovedsigtet ændret over årene.

Da foreningen blev stiftet i juni 1971 under navnet BIF Atletik var det nemlig ikke primært løb men en række atletikdiscipliner som medlemmerne mødtes om. Det fortæller den nu 82-årige Hans Jensen fra Bjerringbro, der var klubben første formand – et hverv han beholdt i omkring 20 år.

”Jeg kom selv ind omkring atletikken, fordi mine piger dyrkede sporten og jeg blev så formand, da BIF Atletik blev stiftet. Men dengang var det atletikdiscipliner som kuglestød, spydkast, udholdenhed, og endda gang og desuden løb der var disciplinerne. Og der blev løbet kort – den længste distance til stævner var 1500 meter, og vi lavede tre træningsruter fra troldetræet i skoven på henholdsvis 1700, 1900 og 2300 meter – samlet kunne man så runde godt seks kilometer”, fortæller Hans Jensen.

Dengang var der fokus på at tage atletikmærker – bronze, sølv og guld alt efter resultater i de forskellige atletikdiscipliner.

”Nogle samlede de mærker i 30-35 år”, bemærker Hans Jensen.

 

Mere fokus på løb

Samtidigt dystede man i atletikdiscipliner mod andre klubber i 2. division. hvor BIF Atletik kæmpede mod atleter fra klubber som Løvel, Møldrup, Viborg og Silkeborg. Blandt medlemmer allerede dengang var Palle Winther, der i 1991 blev formand og var det frem til 2009.

”Der kom mere fokus på løb i midten af firserne. Hen over årene begyndte vi også at tage ud for at løbe andre steder og vi arrangerede jo også selv løb. Egeskovløbet har været afholdt i over 40 år, men vi lavede flere og i det hele taget var der masser af løb at vælge imellem, siger Palle Winther.

Og med årene forsvandt atletik-delen ud af aktiviteterne.

”Det hang på nogle enkelte, der brændte for atletikdiscipliner og som forstod at få træningen struktureret og målrettet. Benny Kaatrup Hansen og Henning Wichmann fra højskolen men da de forsvandt, så gled det faktisk ud på forholdsvist kort tid", fortæller Hans Jensen.

”Den slags kræver ildsjæle. Sådan er det jo i alle foreninger og måske særligt i lidt mindre byer”, tilføjer Palle Winther.

 

Medlemsboom med Avis Maraton

I 1990´erne var der fortsat et begrænset antal medlemmer. Det blev der til gengæld lavet om på, da begrebet Avis Maraton blev lanceret i Viborg af Karin Gaardsted med hjælp fra Viborg Stifts Folkeblads chefredaktør Lars Norup i 2001.

Her kunne man sammen med andre træne op til halve og hele maraton efter en træningsplan, og efter en beskeden start bredte det sig. Således også til Bjerringbro, hvor Bjerringbro Avis Maraton blev startet i 2004 af Bjerringbro Atletik og Motion i samarbejde med Viborg Atletik Forening, Viborg Avismaraton og Viborg Stifts Folkeblad, og blev ført videre under projektnavnet, Bjerringbro Løber.

”Vi havde håbet på, at 20 ville dukke op til den første info-aften, men der kom mellem 80 og 90, og det var virkelig begyndelsen på en vild udvikling, hvor vi nåede op på 400 medlemmer, da der var flest. Det betød også, at den mere uformelle måde at drive vores løbeklub på ændrede sig og blev mere formel, da der var så mange. Og vi fik altså også nyt navn og flere ind i bestyrelse og udvalg, fordi der simpelthen var brug for flere hænder", siger Palle Winther.

En tur i klubbens fotoarkiver viser også, hvordan Torvet var fyldt, når der blev holdt de første udgaver af Gudenåløbet, og at også andre lokale løb trak mange løbere til. Lokale løbere fyldte flere busser til Berlin Halvmaraton og andre lignende store løb, og udflugter til maraton også var fast del af løbeklubbens årskalender.

I dag er der lige under 200 medlemmer i Bjerringbro Atletik & Motion, og træningen foregår på samme måde som dengang Avis Maraton konceptet havde sit indtog. Og det er også meget passende størrelse, fastslår Palle Winther og Hans Jensen.

”Det er vigtigt, at der er en social dimension, og at folk deltager i ting, der mest er for det sociale som Suppeløb og nytårskur og den slags lidt interne klubarrangementer. I gamle dage var vi jo ikke flere, end at vi kunne sidde på plænen efter træningen og få en øl, inden vi tog hjem, og det kan man jo ikke mere. Folk har måske også i højere grad andre ting, som de skal videre til og nå", siger Palle Winther.

 

God dagsform

Dagsformen i BAM her i jubilæumsåret er god, selvom tingene har ændret sig, siden løbedillen brød igennem landet over i 00´erne, siger nuværende formand Jan Møller Nielsen

”Vi har en stabil kerne af medlemmer, der gør brug af vores træningstilbud. Vi holder et medlemsantal omkring de 200 og medlemmerne er begyndt at efterspørge og se frem til vores sociale arrangementer, som er en væsentlig del af fællesskabet. Og BAM nyder fortsat stor opbakning i lokalsamfundet og hos virksomhederne i forbindelse med eksempelvis Gudenåløbet”.

”Tiderne har selvfølgelig ændret sig. Ikke kun over 50 år, men også siden løbedillen for alvor brød igennem i 00’erne med for eksempel Avis Maraton.  Tiden hvor vi kunne sende 50 løbere til Berlin Marathon er slut. Vi har fortsat et bredt tilbud til alle. Vi har fortsat plads til dem, der løber langt, men gruppen af medlemmer der løber de korte distancer og hvor det sociale vægter højere end deltagelsen i motionsløb er vokset i BAM”, siger Jan Møller Nielsen .

Han glæder sig også over, at løbeklubben med tilbuddet Teen Runners til unge mellem 12 og 16 år også har en gruppe yngre løbere md i fællesskabet.

”Dette tilbud er blevet taget godt i mod og det er et godt billede på, at der er plads til alle i BAM, uanset på hvilket niveau man befinder sig.  Sådan er det nu og sådan vil det også være i fremtiden", siger Jan Møller Nielsen.

BAM´s 50-års jubilæum er formelt set den 3. juni, men det fejres først for alvor den 4. september i forbindelse med den årlige klubtur - i år foregår dagen omkring fiskehytten i Tange med masser af løb ved og omkring Tange Sø.

Atletikdelen i navnet Bjerringbro Atletik & Motion er i øvrigt kommet med ved navneskiftet i 00´erne, fordi det var et ønske om med tiden at få atletik på programmet igen i klubben. Men det er ikke blevet til – endnu.

Om klubben

21-06-2021   BAM-generalforsamling 2021
25-06-2020   BAM-generalforsamling 2020
24-04-2019   Retningslinjer for BAM på nettet
26-03-2019   Generalforsamling i BAM 2019
07-01-2019   Referater af bestyrelsesmøder
02-07-2018   Privatlivspolitik for BAM
02-07-2018   BAM er dit lokale løbefællesskab
02-07-2018   Generalforsamling i BAM 2018
08-02-2017   Rabataftale med Sportigan, Viborg
Kontakt: Webmaster (klik)